ZorgGemak


Afstudeerproject


Project beschrijving

Ik merkte een uitdaging op: patiënten hebben beperkte controle over hun medische gegevens en moeten omslachtige telefoongesprekken voeren om alles te regelen. Bovendien zijn huisartspraktijken vaak moeilijk te bereiken en laten bestaande applicaties/oplossingen veel te wensen over wat betreft gebruiksgemak en vormgeving. Mijn doel was om een efficiëntere en aantrekkelijkere oplossing te creëren die deze problemen oplost. Dus ik bedacht “ZorgGemak”. Ik heb niet alleen het volledige concept bedacht en ontworpen, maar ook diepgaand onderzoek gedaan naar de wensen van patiënten en huisartsen, evenals naar de marktvraag.


Figma

Product toelichting

De ZorgGemak huisartsapplicatie maakt medische zaken eenvoudiger voor patiënten. Met de unieke gezondheidsklachten-checker kunnen patiënten snel de oorzaak en ernst van hun klachten achterhalen. Daarna kunnen ze zelf beslissen of een afspraak nodig is.

Bovendien kunnen ze herinneringen instellen voor geplande afspraken en deze direct toevoegen aan hun persoonlijke agenda.

De applicatie helpt ook bij het bijhouden van medicatie en het instellen van herinneringen voor inname, zodat patiënten hun medicijnen niet vergeten.
Verder kunnen patiënten vragen stellen aan zorgverleners via een gespreksfunctie, zonder te hoeven bellen. Uitslagen, correspondentie en verwijzingen zijn gemakkelijk toegankelijk, met notificaties voor nieuwe informatie.

De applicatie biedt persoonlijk advies en geeft patiënten de controle over hun medische gegevens, waar en wanneer ze maar willen. ZorgGemak waarborgt privacy, toegankelijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid.

Karakter en Vormgeving

Mijn streven met het ontwerp was om een aantrekkelijke, intuïtieve en kalmerende applicatie te creëren, die direct geassocieerd zou worden met zorg. En ik ben blij te kunnen zeggen dat dit doel succesvol is bereikt.

ZorgGemak is met uiterste zorgvuldigheid ontworpen, waarbij nauwlettend is ingespeeld op zowel de behoeften van de patiënten als de functionele eisen van de applicatie. Het kleurenpalet is bewust beperkt gehouden, waardoor de applicatie een rustige uitstraling behoudt. De subtiele groene kleur roept onmiddellijk een gevoel van zorg op en wordt geassocieerd met dit thema. De overige kleuren vormen een harmonieus geheel met deze basiskleur. Er is veel aandacht besteed aan het creëren van een gebalanceerd contrast en visuele samenhang binnen de applicatie.

Om de gebruiksvriendelijkheid voor patiënten te optimaliseren, is de applicatie ontworpen met de nadruk op eenvoudige navigatie. Dit wordt bereikt door niet alleen duidelijk te communiceren wat de primaire en secundaire acties zijn, maar ook door de call-to-action altijd binnen handbereik te plaatsen, zodat deze zich gemakkelijk binnen de duimzone bevindt. Bovendien zijn er door de gehele applicatie handige aanwijzingen en hulpmiddelen ingebouwd om de gebruikerservaring te versterken.

De zorgvuldig gekozen illustraties dienen niet alleen als esthetisch element, maar dragen ook daadwerkelijk bij aan de functionaliteit van de applicatie. Door simpelweg naar de illustraties te kijken, kunnen patiënten al een idee krijgen van de inhoud van de pagina, nog voordat ze enige tekst hebben gelezen.

Daarnaast is er speciale aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de applicatie. Zo zijn er meerdere taalvoorkeuren beschikbaar en is er de optie om een hoger contrast in te stellen voor gebruikers die dat nodig hebben. Binnen de applicatie zijn ook diverse pop-ups en disclaimers te vinden die de patiënt informeren in geval van nood en bij het delen van gegevens, omdat ZorgGemak hoge waarde hecht aan privacybescherming.

Wat maakt ZorgGemak anders, dan andere huisartsapplicaties?

Hoewel ZorgGemak vergelijkbare functionaliteiten biedt als andere huisartsapplicaties, onderscheidt het zich door een intuïtief en efficiënt ontwerp, waardoor het proces voor de gebruiker aanzienlijk soepeler verloopt. Een opvallende functie binnen ZorgGemak is de gezondheidsklachten-checker. Deze functie stelt patiënten in staat om aan de hand van een korte vragenlijst de oorzaak van hun klachten te achterhalen en de ernst ervan in te schatten. Dit stelt de patiënt in staat om zelf te beslissen of een afspraak met de huisarts nodig is. Bovendien biedt de applicatie zelf ook aanbevelingen en suggesties op basis van de verstrekte antwoorden.

Ik en vele anderen van mening dat de meeste huisartsapplicaties, aanzienlijke verbeteringen kan aanbrengen in zowel vormgeving als focus.

Wat ZorgGemak onderscheidt, zijn de aantrekkelijke vormgeving, illustraties, sfeer en karakter, wat het tot een uniek product maakt. Een ander opvallend aspect is dat de huidige huisartsapplicaties voornamelijk functioneel zijn gebouwd, zonder dat de patiënt echt centraal staat. ZorgGemak daarentegen plaatst de patiënt juist op de eerste plaats. De applicatie past zich aan op basis van de acties van de patiënt, waardoor een gepersonaliseerde ervaring wordt geboden.

Kortom, de algehele ervaring binnen de ZorgGemak applicatie is uniek en biedt daarmee veel potentie.

Cijfer 8,5

Vak

Afstudeerproject